Zetas pastaskola: Laga pasta som en italienare!
Som expert på medelhavsmat – och inte minst italiensk sådan – har Zeta full koll på allt du behöver veta om pasta. Lär dig laga de goda italienska rätterna med rätt råvaror!
Pasta från Italien
I norra Italien var den långa pastan historiskt vanligast till ostsåser och klassisk Bolognese. Historiskt har den långa pastan sitt ursprung i norra Italien. Där hade man tillgång till kött, ost och mejeriprodukter och såserna var krämiga och fylliga, vilket passar utmärkt med långa strån som fångar upp lagom mycket sås.
I de södra delarna av Italien var och är klimat och jordbruk utmärkt för att odla grönsaker. Till de fylliga grönsaksbaserade såserna passar de korta pastaformerna som rör och skruvar allra bäst. Pastarören fångar upp bitar av aubergine, zucchini, tomat och bönor på ett bra sätt.
Nuförtiden äter man alla pastasorter över hela Italien, men traditionen är viktig och italienarna värnar om att de klassiska pastarätterna ska lagas med rätt sorts pasta. Prova en ny pastaform idag!
Rätt pasta, därmed basta!
Pasta är bra mat till liten peng. Men bara om pastan bakas på riktigt durumvete med högt proteininnehåll, annars kan en klibbig massa landa på tallriken.
Visste du att pasta med en matt och ljus yta tillverkas så för att kunna suga upp maximalt med smak från pastasåsen! Traditionellt tillverkades sådan pasta med ett verktyg gjort av brons, så kallad bronsvalsning. Idag används andra material som ger samma goda resultat.
I den italienska mattraditionen värnas det om att de klassiska pastarätterna ska lagas med rätt sorts pasta.
Penne och Tortiglioni är några exempel på rörformad kort pasta. En räfflad yta tillsammans med rör- formen passar bäst till fylliga såser, pastasallader och såser med större bitar av kött och grönsaker.
Spaghetti, Peppardelle och Fettuccine är några av de långa pastasorterna.
Långa Pastastrån fångar upp såsen i lagom mängd och ger en större smakupplevelse. Passar bäst till finfördelade såser som inte är för rinniga, som Bolognese, Carbonara eller skaldjurspasta.
Strozzapreti och Fusilli är formade som skruvar.
Formen på skruvarna passar bra till släta såser som till exempel pesto och tomatsås med oliver och parmesan.
Publicerad: 2024-10-30