Så vill vi äta 2024
Efter att husmanskosten haft stor popularitet i de svenska hushållen, väljer vi under 2024 att laga alltmer internationellt. Det visar årets upplaga av Smakrapporten framtagen av oss på Smakbox.
I våras släppte vi på Smakbox vår årliga undersökning Smakrapporten. I rapporten tillfrågades våra prenumeranter om vilka smaker de vill se mer av, och vad de vill laga för mat under året. Årets upplaga visar att vi nu börjar tröttna på den trygga husmanskosten och vill i allt större utsträckning laga och äta mer internationellt. Nytt för i år är att vi har tittat på skillnader mellan de olika landsändarna. Stort tack till er som svarade!
Det asiatiska köket återtar sin dominans
Svenskarnas kärlek till asiatisk mat når nya höjder och toppar listan över vad vi vill laga och äta mer av under 2024. Det innebär att asiatisk mat nu överträffar det italienska köket, som tidigare låg i topp under föregående år. Det finns även ett starkt intresse för det grekiska köket under 2024, som hamnar på en tredjeplats. Samtidigt har suget för svensk husmanskost minskat och placerar sig på en delad fjärdeplats med det koreanska köket, vars intresse växer sig allt starkare.
Lägst potential för svensk husmanskost
Respondenterna tillfrågades om vilket kök de ansåg vara mest trendigt, samt vilket kök de önskade se mer av under 2024. Genom denna metodik framkom det vilka kök som hade potential att öka eller minska i popularitet under året. Resultaten från årets rapport visade tydligt att det grekiska köket ansågs vara den mest lovande kandidaten för tillväxt.
I kontrast identifierades svensk husmanskost som det köket med minst intresse och potential under det kommande året. Efter att husmanskosten haft stor popularitet i de svenska hushållen, väljer vi under 2024 att laga allt mer internationellt. Samtidigt är vi trötta på chili och vill ha mer apelsin än tidigare. Det visar årets upplaga av Smakrapporten framtagen av oss på Smakbox.
Stockholmarna är sugna på koreansk och vietnamesisk mat
Stockholmarna har fått upp ögonen för det koreanska och vietnamesiska köket. Tidigare har de asiatiska köken klumpats ihop till ett, men nu gör stockholmarna en uppdelning i regionala delar såsom det kinesiska, koreanska och vietnamesiska köket. Hela 39% vill äta mer koreanskt jämfört med 27% i Sverige och 33% vill äta mer vietnamesiskt jämfört med 22% i resten av landet.
Så vill vi äta 2024
Vi slänger mindre och lagar mer mat. Det gångna året har lärt oss att hushålla med ekonomin. Närmare 7 av 10 (65%) uppger att man håller sig till smaker och maträtter man uppfattar som prisvärda och lagar mer mat själv i hemmet (43%).
Vårt intresse för hållbar matlagning är fortsatt starkt under 2024. Det vi vill laga mer av framåt är matlagning i säsong (57%), följt av snabblagat (54%) och lagat från grunden (51%). Två av tre uppger att de slänger mindre mat nu än för tre år sedan, och att de återvinner samtliga matförpackningar som går att återvinna.
Mindre chili och mer apelsin tack!
Svenskarnas föredragna smaker varierar från år till år. Genom att fråga prenumeranterna om vilka smaker de ansåg vara mest trendiga samt vilka smaker de vill ha mer av, framkom vilka kök som hade potential att öka eller minska i popularitet under året. I år ser vi att vi börjar bli mätta på chili och vill istället ha mer av apelsin, mint och peppar.
Smakrapporten ger oss värdefull kunskap och insikter om vad våra prenumeranter, Sveriges mest matintresserade hushåll, vill laga och äta under det kommande året. Faktorer som ekonomi och trender kan snabbt påverka vårt synsätt när det gäller smaker, mat och matlagning, och det är alltid spännande att via Smakrapporten observera och följa förändringar i preferenser år till år, säger Per Ingman, VD på Smakbox.
Den tredje upplagan av Smakrapporten genomfördes genom en omfattande undersökning bland Smakbox-kunder mellan 7–23/2 2024. Undersökningen inkluderade totalt 2 500 respondenter från olika delar av Sverige mellan åldrarna 20–80 år.
Publicerad: 2024-10-30